Teekond sportlasest tavainimeseks

Ongi taas kuu möödas ja teades, kui kiiresti sügisel kombeks on käest kaduda, siis egas need jõuludki mägede taga enam ole. Püüan siis oma vea parandada ning paar mõttevälgatust kirja panna.

Härra oktoober teatas oma tulekust korraliku vihma ja jaheda ilmaga ning kui õhtul töölt koju jõudes jopet seljast ei taha võtta, teadvustad lõpuks endalegi, et see niiske ja pime aeg on käes. Või kas on niiske ja pime? On villaste sokkide, kuumade teetasside ning lõputu õppimise aeg. Mis ma küll mõtlesin, kui 46EAP-d deklareerisin?!

Elu on tõeline karusell praegu ning täpselt nagu eelmisel sügisel, olen hommikust õhtuni tööl ja otse töölt kihutan kooli. Vahe on ainult selles, et koormus koolis on umbes 1,3x suurem. Tundub, et ma lihtsalt pean ennast pidevalt millegagi proovile panema ning kuna sport on hetkel puhtalt liigutamine ja mõnus vaba aja veetmise vorm, siis järelikult tuleb katsetada, mis on maksimaalne ainepunktide arv, mida üks indiviid IT kolledžis hindeks suudab realiseerida (täiskohaga töö kõrvalt, ofcourse) ? Challege accepted! Ärge seda kodus järgi proovige, kui te just unetud pole ja teil on 8 tundi päevas sahtli nurgas vedelemas. Või proovige, sest tegelikult võite alles siis oma tõelise potentsiaali avastada.

Oh, I have actually some good news for you! Esiteks, mu kand on lõpuks terveks saanud – ehk ma olen juba mõned head korrad kottpimedas jooksmas käinud –hirmust pimeda ees on tempo olnud hingemattev, aga see tunne pärast on nii hea! Taas oskan ma hinnata oma keha ja tervist rohkem kui varem. Kaotades midagi, õpime.
Teiseks, I’m finally in my happy place – mõtlen selle all seda, et lõpuks, jah lõpuks on mu hing rahul. Ma olen leidnud midagi erilist, jõudnud punkti, kus tunnen, et saan hakkama, tunnen, et ma ei pea ennast kellelegi teisele tõestama, teen kõike seda enda heaks ning tahan olla parem sellest inimesest, kes ma olin eile – mitte kellestki teisest, kes on oma elus hoopis teises etapis. Ma olen iseloomult väga võistlushimuline ning tahan alati võita, andes endast 110%. Aastaid tegingi kõvasti trenni, toitusin väga korralikult, pingutasin kõvasti. See kõik kurnas organismi kõvasti ning kuigi andsin endast parima ei olnud ma tulemustega rahul. Tahtsin veel tugevamaks, veel kiiremaks saada, aga jaksu polnud, hoopis puhkust oli vaja.

Ühel hetkel teadsin, et nüüd aitab, aeg on edasi liikuda ning lõpetasin jalgpalli mängimise. Esialgu tundsingi puudust nii võistlustest, trennikaaslastest kui pingutusest, olin aastaid teinud trenni samade inimestega, kellest oli saanud minu teine perekord, olin kuust kuusse elanud samas rütmis, loobudes sünnipäevadest ja muudest üritustest spordi tõttu. Aga üks etapp elus sai läbi ning tuli edasi liikuda.
Uue rutiini ja elustiiliga harjumine võttis aega. Tagantjärele vaadates mõistan, et viimased kaks aastat ongi olnud nn “otsimise aeg”. Püüdes leida uut rütmi, kadus vahel trennihuvi nädalateks. Kool ja töö võtsid kogu energia ning tahtmist veel lisaks ka trenni teha polnud kusagil. Nii ma siis ei teinudki. Esimest korda elus oli mul vabadus ja ka julgus trenni mitte minna. Tundsin, et pean ennast liigutama, sest selleks, et terve olla, tuleb liikuda, et paar korda nädalas higistada on kohustuslik. Küllap just selline mõtteviis tekitas trenni vastu ka väikest sisemist trotsi. Tundsin ikka veel, et ma pean.

Möödus kuid, kus jõudsin trennisaali maksimaalselt korra-kaks nädalas. Ma polnud mitte kunagi nii “laisk” olnud. Alguses oli raske endale tunnistada, et ma tõesti ei suuda rohkem kui 4-6x kuus jalga trennisaali tõsta. Minu standardid olid langenud madalamale kui eales varem, käis sisemine võitlus. Mul oli enda pärast piinlik. See polnud ju mina. Olin endast maalinud selle 6-packiga tüdruku kuvandi, kes sõi tervislikult ja oli alati teistele eskujuks. Aga kuidas ma nüüd siis siia auku olin langenud? Ma ei suutnud oma nõudmistele vastata. Tõin endale pidevalt vabanduseks, et kool ja töö võtavad kogu aja ja energia, kuid sügaval südames teadsin, et kui miski on sinu jaoks oluline, leiad alati võimaluse. Mina leidsin ettekäänded.

Tagasi vaadates mõistan, kui oluline see periood oli. Ma ei võtaks midagi tagasi. Üks kord elus, sai mu keha ja vaim täielikult välja puhata. Mu vorm kadus, aga vaim taastus. Mu energia tuli tagasi. Hakkasin trenni igatsema. Tundsin, et teen seda selle pärast, et ma tahan, mitte et ma pean. Tahan olla terve ja elurõõmus. Sain tunda, mis tähendab olla lodev ja laisk. Nii vajalik oli see kõik, et taipaksin, kui hea on olla tugev ja terve.
Mul on nii kirjeldamatult hea olla, kui ma söön toitu, mis toidab mu keharakke ja ka vaimu. Nii hea on tunda, kui suudad kodus pesumasina paika tõsta või kasvõi hea sirge rühiga päeva lõpuni vastu pidada. See enesekindlus, mis inimestest kiirgab, kui nad endast lugu peavad, kui nad enda eest hoolitsevad, see pole enesekeskne või isekas, vaid hoopis imetlusväärne.

Kuidas peaksin ma aitama ja toetama teisi, kui ma ei saa iseendagagi hakkama? 

be-proud-of-who-you-are
Täna võin puhta südamega öelda, et austan ennast ja seepäras söön täisväärtuslikku toitu ning püüan end iga päev veidi liigutada. Trenni ei tähenda minu jaoks enam hingetuks jooksmist. Treenin keha ja vaimu üheskoos. Olen avastanud enda jaoks jooga, maastikujooksmise, orienteerumise, kepikõnni ja palju muud. Teen täpselt seda, mis mul tuju heaks teeb. Esitan endale aeg ajalt väljakutseid, aga seda igas eluvaldkonnas.

Ma olen õnnelik ja uhke enda üle, sest ma julgen teha seda, mis teeb mind õnnelikuks.
Selja taga on pikk teekond ja olen siiski alles alguses, aga tahan teile öelda, et see on miski, mille poole tasub püüelda. Sõlmides rahu endaga, austades enda soove ja vajadusi, suudad sa maailmale nii palju rohkem anda, kui siis, kui ennast pidevalt tahaplaanile surud. Sina oled oluline. Sinu unistused, soovid, tunded ja eesmärgid on olulised. Kui sina seda ei usu, miks peaks keegi teine?

Ma elan, mitte lihtsalt ei eksisteeri. Ela sina ka, oma unistust.

Autor: annikapajupuu

Biohacking - always trying new things to optimize my health

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.