Kas põlvevalu teeb sportimisele lõpu?

Kahetsusväärselt kaua pole ma siia midagi postitanud. Olen vahepeal kaalunud isegi blogimise lõpetamist. Ajaga on kitsas käes. Samas tean, et aega pole kunagi üleliia, aega tuleb võtta. Aga mille arvel? Just viimane küsimus on olnud see, millele ma pole seni vastust leidnud. Õhk on kohustustest paks ja midagi kusagilt ära jätta tundub võimatu. Aga miski pole ju võimatu?

Mõni aeg tagasi lubasin kirjutada väikse postituse põlvevalu teemal, siin ta nüüd on.

Aeg-ajalt potsatab mu postkasti järjekordne kiri stiilis “mu põlv valutab/ ei luba mul joosta/trenni teha, kas sa oskad midagi soovitada?” Esiteks, kui te veel ei teadnud, siis ma pole arst. Ühtki diagnoosi ma panema ei hakka, aga päris vastamata ma ka ei jäta. Olen ju päris mitu head aastat ise samamoodi oma põlvedega maadelnud ja lõpuks, lõpuks tunnen, et oleme ära leppinud ja rahu sõlminud. Vaikselt hakkab isegi ununema, milline kadalipp mul seljataga on – 3 põlveoppi ja üks külgsideme rebend. Noor ja rumal, küllap vist.

Nüüd ma tean, põlv ei valuta kunagi niisama, alati on põhjus. Vahel on keerulisem kurja juurele jälile jõuda ja probleemi allikas ei pruugi üldse põlves olla, aga usu, veidi aeg ja pühendumust ning valule on lahendus. Põlvevalu ei tähenda, et peaksid sporimise lõpetama. Raviperioodiks võid jooksmise näiteks rattasõidu või ujumise vastu vahetada. Oleneb vigastusest, aga enamasti paraned kiiremini, kui hoiad end liikumises. Seepärast pole (pädevamad) arsti enam nii rutakad jäsemeid lahasesse aheldama, et võimalikult palju liikuvust säilitada ja paranemist kiirendada.

bfe8ff64a7fe78c5c90c5c3f65d7fa9a

Kuigi vahel on oluline sportimisest ka väike paus teha ja lihtsalt puhata, siis valu ilmnemisel on veel olulisem hoopis tegutseda – põhjust otsida. Ja seejuures pole midagi muud, kui kõne füsioterapeudisel ja aeg kinni. Kindlasti ei soovita ma esimese asjana ortopeedi juurde aega kinni panema minna, sest enamasti tähendab see mitut kuud ootamist ning pahatihti jätavad inimesed ka sportimise selleks ajaks katki ning kui lõpuks arstile mineku aeg kätte jõuab, siis on valu kadunud ja ega arst oska ka siis midagi öelda, kui kusagilt ei valuta.
Seepärast otsi hoopis pädev füsioterapeut, kellega koostööd teha ning ma võin garanteerida, et selleks ajaks, kui sa arstiaja oleks saanud, on su valu juba möödanik. Lisaks saad teada oma nõrgad kohad, mille kallal töötada, et tulevikus vigastusi vältida ja rõõmsalt ka järgnevad 50 aastat sporti teha!

Ilusat esimest adventi, sõbrad!

Autor: annikapajupuu

Biohacking - always trying new things to optimize my health

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.